Workshops: Talent ondersteuning - programma voor professionals en ouders

Naast een sportaanbod voor kinderen en jongeren, is er ook een aanbod aan workshops uitgewerkt voor ouders en professionals die interesse hebben in en/of zich willen bijscholen in de wereld van inclusief sporten.

 • Accreditatie is mogelijk (enkel voor kine's).
 • Inschrijven voor de workshops is noodzakelijk. Dit kan vanaf 18 maart.

Schrijf in voor workshops!


Developmental Coordination Disorder (DCD) in onderwijs en breedtesport

Developmental coordination disorder, of DCD, komt voor bij één kind in iedere klas en is daardoor een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen. Kinderen met DCD worstelen voornamelijk met motorische problemen, maar vaak wordt dit door leerkrachten en trainers niet herkend of erkend. De kinderen worden dan vaak bestempeld als onhandig of lui. In deze workshop gaan we verder in op de achtergrond van DCD, het herkennen van kinderen met DCD en hoe je je sportles kan aanpassen om motorisch leren te faciliteren bij deze doelgroep.


 • Sessie: 13.30-14.45 uur

 •  Start to move van A tot Z - inspirerende voorbeelden op je weg doorheen het sportlandschap

  In deze workshop kom je te weten welke stappen je kan nemen om je eigen sportieve ambities waar te maken, hoe groot of klein die ook zijn. Je komt ook te weten hoe jij als ouder of professional jongeren kan helpen in hun zoektocht naar een gepaste activiteit. Door middel van inspirerende voorbeelden wordt een overzicht gegeven van de sport- en bewegingsmogelijkheden die er zijn in Vlaanderen voor sporters met een fysieke beperking. Het volledige spectrum van A tot Z wordt belicht: van Atletiek tot Zwemmen, van Aangepast Sporten tot Zelfstandig aan de slag gaan, van de Allereerste initiaties tot de Zomerspelen (Paralympics) in Parijs.


  • Sessie: 13.30-14.45 uur

  Een rolstoel, wat nu?

  Ondersteun je iemand die gebruikt maakt van een rolstoel of denk je er aan om een rolstoel voor je kind aan te schaffen? Dan is deze workshop voor jou! Deze workshop wordt gegeven door Filip en Joeri. De eerste is ergotherapeut en papa van een jongen met CP, en Joeri is zelf rolstoelgebruiker en expert in rolstoelsporten. Zij staan klaar om hun kennis te delen over het proces van de aanschaf en ingebruikname van een rolstoel. Dit zal starten met de eerste beslissing van de aanschaf, gevolgd door aandachtspunten bij de aanvraag om de rolstoel perfect aan jouw situatie aan te passen, en eindigend met praktische tips en tricks bij het gebruik van de rolstoel. Dit laatste deel zal opgesplitst worden in het zelf gebruiken van de rolstoel en de sportieve toepassing enerzijds, en het ondersteunen van een rolstoelgebruiker anderzijds.

  • Sessie: 15.15-16.30 uur

  De rol van voeding in fysieke activiteit bij kinderen met een beperking

  Voeding is een belangrijke factor in het kader van sportprestaties. Het zorgt namelijk voor de brandstof om die voetbalwedstrijd te spelen of die 100-meter te lopen, maar ook voor de groei van onder andere de spieren. In deze workshop zal verder ingegaan worden op het belang van goede voeding en hydratie voor, tijdens en na het sporten.
  • Sessie: 15.15-16.30 uur